Laddar... Var god vänta...
  • Handla tryggt på Helgbutiken med Mastercard
  • Handla tryggt på Helgbutiken med Visa
  • Handla tryggt på Helgbutiken med Auriga ePayment
  • Handla tryggt på Helgbutiken med Klarna


Skötselråd för innemöbler i trä

Postad den

Trä är ett fantastiskt material som samtidigt är ett levade naturmaterial och som därför  påverkas av t.ex. luftfuktighet, temperatur och ljus. Även en ytbehandlad möbel, oljad, målad eller lackerad påverkas av yttre omständigheter t.ex. torkar och krymper vid torrt klimat och sväller vid fuktigt klimat, därmed kan vissa ojämnheter uppstå. Här i Skandinavien är vi särskilt drabbade under vinterhalvåret, pga. det torra inomhusklimatet vi har.

För att ni ska trivas med er nyinköpta möbel under en lång tid framöver följer här en del tips och råd hur möbeln bör skötas. e generella regler nedan. Pga. att trä är ett naturmaterial som fortsätter att absorbera och avge fukt, och därmed krympa och svälla, så kan små sprickor uppstå. Detta är inget som påverkar hållfastheten och anses inte vara en skada. Även mindre färgskiftningar samt mindre kvistar är en naturlig del av trädet och kan förekomma.


- Torka omedelbart upp spilld vätska med en torr trasa. Vätskor som t.ex. kaffe och rödvin kan snabbt missfärga ytor.
Inte placera möbeln i direkt solljus. En skyddad yta kommer att behålla original nyansen betydligt längre är en oskyddad yta, tänk därför på att inte delvis täcka samma yta under längre tid än några dagar.
Inte placera möbeln nära intill värmekälla.
Inte placera heta och fuktiga föremål direkt på ytan, t.ex. tallrikar, glas, muggar, kastruller, ljus och blomkrukor.
Inte placera färgade ljus eller självhäftande tejp eller dekaler på ytan.
Använd möbeltassar för att skydda golven mot repor.Viss färgavvikelse kan förekomma vid kompletteringsköp.
Håll möbeln ren från damm och smuts, vid behov torka av med fuktad trasa, ev. med en tvållösning.
Skruvar och beslag bör kontrolleras och efterdras åt vid behov för att bibehålla stabilitet och funktion.

Skötselråd för möbler med oljad yta

Möbler som är behandlade med olja bör underhållas kontinuerligt, hur mycket och hur ofta beror på inomhusklimat och hur möbeln används. Använd rekommenderad träolja som finns i handeln, följ anvisning för respektive fabrikat.Ett fint slippapper kan även användas för att slipa bort mindre repor och skador som uppstått, gärna i samband med att ytan oljas.

Skötselråd för möbler med lackad yta

Rengörs med lätt fuktad trasa, ev. medsåpa eller tvållösning, torka därefter med en mjuk bomullstrasa.Möbelpolish kan användas för att ge ett ytterligare skydd mot t.ex. repor.

Dagens lacker och färger är mer miljövänliga och därmed inte så hårda och resistenta som tidigare generationers, tänk därför på att skydda ytan mot mekanisk åverkan.

Skötselråd för möbler med granitskiva

Ett naturmaterial som är mycket tåligt mot värme och repor, naturligt kan det finnas nyansskillnader i en och samma platta, samt mellan olika plattor. Känns ytan matt kan den behandlas med möbelpolish.

Skötselråd för möbler med konstläder

Rengörs med svag tvållösning.

Helgbutiken
  • Tel 08-502 35 510
  • Mån - Fre 09:00-12:00, 13:00-17:00
  • info@helgbutiken.se