Grilltips

Om grillar och grillprodukter

Att grilla maten gör den i många fall godare, och om grillen är bra så är blir detta ett enkelt projekt att ta itu med. Helgbutiken har ett stort och bra utbud av grillar. Helgbutiken har klassiska kolgrillar, gasolgrillar och grillar för bland annat husvagnen och balkongen. Ni hittar även även olika grilltillbehör som t.ex. grillskydd, grillkorg och grillspett. Alla grillar är genomgående av hög kvalitet och är dessutom rostfria. 

Helgbutikens rostfria terassvärmare kan köpas förmånligt tillsammans med många av grillarna, något att överväga eftersom det garanterat finns förutsättningar för många fler varma sommar och höstkvällar vid grillen med en eller två terassvärmare! Alla grillar levereras hem till er. Nu erbjuder Helgbutiken även Brada gasolgrillar. Brada gör prisvärda gasolgrillar som snabbt har blivit poulära. Helgbutiken erbjuder även grillar från amerikanska GrandHall som är en global leverantör av kvalitetsgrillar sedan mer än 30 år. Dessutom finns utvalda grillar ur sortimentet från Barbecook. Alla Helgbutikens grillprodukter är nogrannt utvalda för att ge dig hög kvalitet till bra pris, oavsett om du väljer en bärbar gasolgrill för stranden, en stor grill med fem brännare eller några grilltillbehör.


Goda råd vid grillning med gasolgrillar

Tänd grillen med öppet lock. Förvärm sedan på hög värme med locket nere i 5 minuter. Pensla ytan på köttet före grillning med lite olja. Om du inte marinerat köttet, krydda bara lite strax innan du lägger köttet på grillen. Marinad som innehåller socker bränner lätt vid. Använd därför låg eller medium värme när du grillar marinerat kött.


 Goda råd vid grillning med kol

Kol till grillning finns att köpa antingen som grillkol eller som briketter. Grillkol lämpar sig bäst vid kortare grill tider som t.ex. till korv och hamburgare medan briketter passar bättre vid längre grill tider eftersom briketterna håller en het och jämn glöd länge.


Kolgrill utan lock

Många kolgrillar är gjorda för att användas med lock. Barbecooks kolgrillar med det unika Quickstart - Quickstop systemet gör det möjligt att grilla utan lock. Helgbutiken säljer båda varianterna. Vid grillning utan lock kan allt som grillas enkelt flyttas, justeras eller vändas utan att lyfta ett lock av och på många gånger. Därför är det lättare att grilla perfekt!

Så här fungerar Barbecook Quickstart: Lyft på gallret i botten av skålen. Stoppa en tidningssida en bit ner i röret. Lägg tillbaka gallret och fyll på med grillkol. Tänd via tändningshålet i röret. Efter 15 minuter är grillen klar för grillning! Så här fungerar Barbecook QuickstopOm ni väljer att använda Barbecook Quickstop fyller ni foten med vatten före grillning. När ni grillat färdigt lättar ni på gallret i botten av skålen och släpper ner resterna av grillkolen i vattnet i foten. Töm foten och grillen är klar för nästa grillning! 

 

Grilltillbehör

Här finns de flesta grilltillbehör man kan tänka sig! Helgbutikens grilltillbehör är av mycket god kvalitet och kommer att bli uppskattade. Här finns grilltillbehör som grillplatta, grillgaller, flamtämjare, stekpanna, rotisserie, röklåda, gasregulator, reglerbar grillkorg m.m. 

Grillgaller och flamtämjare

Flamtämjarna hjälper till att förhindra fettbrand samt skyddar brännarna mot olja och matfetter.

 

Terrassvärmare, gasolvärmare,och gasolkaminer

För öppna ytor utan tak rekommenderas terrassvärmare. Helgbutikens rostfria terrassvärmare har en paraplyformad rund hatt med en diameter på ca 80 cm. Hatten ser till att sprida värmen snett nedåt och ge en behaglig värme runt om i en cirkel med ca 10 meter i diameter. Ställ terrassvärmaren vid er grill eller era utemöbler för många fler varma sommarkvällar!

För ytor under tak kan terrassvärmare användas om den fria höjden är minst 252 cm. Terrassvärmaren är 222 cm hög och den fria höjden ovan terrassvärmarens hatt skall vara 30 cm.

Gasolkamin är ett utmärkt alternativ för uterum och fritidshus m.m. Helgbutikens kaminer är kraftfulla och ger skön värme snabbt även i ett relativt stort rum. Se vår populära gasolkamin BG 64 med inbyggd fläkt. Denna gasolkamin sprider värmen mycket snabbt.

Se även Totum gasolvärmare, som inte är mindre än värmekälla, ljudanläggning och stämningsljus i ett! Rulla Totum till rätt plats, anslut din mp3 och spela upp din favoritmusik genom de dolda högklassiga högtalarna!

Vi på Helgbutiken hjälper er gärna med förslag inför större arrangemang eller större fest där ni kanske även behöver paviljong eller parytält. Kontakta oss per telefon 08-506 36 208 eller maila på info@helgbutiken.se 

 

GRILLTIPS

Så grillar man kött, fisk och grönsaker på Gasolgrill eller Kolgrill

Innan Ni börja grilla så förbered Er måltid så långt som möjligt.
Skär bort överflödsfett innan Ni grillar så undviker Ni att fettet rinner ner i grillen och orsakar lågor som bränner maten. Prova dig fram och testa din grill. Använd inte de dyraste råvarorna de första gångerna. Att marinera råvarorna förhöjer smaken. Observera det får inte droppa ner olja i grillen när Ni påbörjar tillagningen. Torka av råvaran så att inte olja droppar ned och ger lågor som bränner maten. Använd helst en lång tång att vända kött med istället för gaffel. Detta för att inte punktera köttet och låta all köttsaft rinna ut. Använd ordentliga grillverktyg och helst grillhandskar.

 

GODA RÅD VID GRILLNING MED GASOLGRILL

 Tänd grillen med öppet lock. Förvärm sedan på hög värme med locket nere i c:a 5 minuter.Pensla ytan på köttet före grillning med lite olja.Såvida du inte marinerar, så krydda bara lite strax innan du lägger köttet på grillen. Marinad som innehåller socker eller honung bränner lätt vid, så när du grillar marinerat kött, använd låg eller medium värme. 
För de flesta köttstycken gäller att man grillar ytan snabbt på hög värme, detta för att få köttsaften att stanna kvar, därefter kan du sänka värmen till medium och grilla köttet tills du tycker det blir bra. Det är dessutom bäst om man bara vänder köttet en gång för att bevara saftigheten.
Grilltiden beror mestadels på tjockleken på köttstycket. Oftast ca 2 - 5 min på var sida för rå, och det dubbla för "well done". Men tills du lärt känna ditt utekök, använd gärna en kniv och skär ett snitt i köttet för att se att du har fått det som du vill ha det. Ett tips för att se när det är dags att vända köttet är att när det tränger upp blodsdroppar på ovansidan är det dags att vända. Detta brukar oftast ge köttet medium grillning och lagom saftigt.
För väldigt tjocka köttstycken, grilla först ytan på ditt utekök. Stäng sedan locket och grilla med "indirekt värme". Hur länge det skall grillas beror på hur tjockt köttet är och hur hårt du vill ha det grillat, men oftast mellan 5-15 min vid 200gr ger ett saftigt och gott kött. Det sist men inte minst viktiga för att få ett gott köttstycke är att låta det "vila". Detta görs enklast genom att ta köttet från grillen, täcka över det med folie och lägga det varmt ex på varmhållningsgallret, i ca 5min eller längre om det är ett tjockare stycke. Detta gör att köttsaften fördelar sig bättre i köttet och gör det godare vid servering. 

 

Ugnsbakning

 Detta är känt som indirekt grillning och görs med locket stängt. Placera köttet i en stekhållare eller stekpanna i ditt uppvärmda utekök, och tillaga det på samma sätt som du skulle gjort i din köksugn. Du kan använda alla dina vanliga grillrecept och idéer när du grillar i ditt utekök. Som extra bonus kan du bygga ut ditt utekök till att bli större än de flesta på marknaden. Detta innebär att du kan tillaga hela kycklingar, stekar och hela fiskar på ett sätt du aldrig tidigare har kunnat. När du grillar med "indirekt" grillning på ditt utekök är det viktigt att du ser till att brännarna direkt under köttet/grillpannan inte är tända. Tänd bara brännarna vid båda sidor om. Du kan även placera maten på varmhållningsgallret och grilla med locket nerfällt. 

 

Grytor & stuvningar

 Än en gång så tillåter "indirekt" grillning dig att kunna göra grytor och stuvningar till perfekthet. Följ bara dina vanliga recept och placera din gryta i ditt förvärmda utekök. Du kan med fördel använda Grand Halls gjutjärnspanna med lock. Tillaga på lagom temperatur i så lång tid som behövs för att få en härlig och god familjemiddag. Du kan behöva röra runt i grytan och ev tillsätta mer vätska om det behövs. 


GODA RÅD VID GRILLNING MED KOLGRILL

Kol till grillning finns att köpa antingen i form av grillkol eller som briketter. Grillkol lämpar sig bäst vid kortare tillagningstider som t.ex. till korv och hamburgare medan briketter passar bättre vid längre tillagningstider, då de längre håller en jämn och het glöd. 
För att tända grillen rekommenderar vi att man använder en elektrisk grilltändare eller grillstarter. Om ovannämnda inte finns tillhands, lägg grillkolen/briketterna i en pyramidformad hög på kolgallret. Spruta rikligt med tändvätska över kolen och låt dra någon minut innan du tänder grillen.
Lägg till mer kol på toppen och sidorna efterhand som elden sprider sig. Sprid sedan ut kolen över hela grillens yta. Fyll inte hela grillskålen med kol, den blir då för varm för att kunna användas till matlagning. 3 kg kol bör räcka till åtminstone 2 grillningar i en grill på 43 cm i diameter. 
Det tar ungefär 20-30 minuter för denna grill att nå en bra tillagningstemperatur. Tiden varierar för olika grillar beroende på storlek och vilken kol som används. Det går fortare att få en fin glöd med grillkol än med briketter. Efterhand som kolen blir hetare täcks den med ett grått asklager, sett i dagsljus. I mörker syns en djup röd glöd. När all kol är täckt med ett grått lager aska har den perfekt temperatur.Behöver du fylla på med mer kol, gör det utmed sidorna, aldrig mitt i glöden. 
Om det börja brinna igen pga. att fett droppat ner i kolen under grillningen så spraya lite vatten på elden. När du grillat färdigt, släck glöden genom att spraya med lite vatten eller använd sand att kväva glöden med. Släck aldrig grillen genom att hälla kallt vatten direkt på den heta kolen. Detta kan skada din grill.
Rengör grillgallret efter användning genom att lägga det i blöt i varmt vatten tillsammans med lite rengöringsmedel. Låt sedan grillgallret torka ordentligt och förvara det därefter på en torr plats. Låt inte grillen stå oskyddad utomhus.

Nyheter på Helgbutiken
  • Köp Helgbutikens populära färdiga paket av kopplingsbara LED slingor till oslagbart pris.
  • Läs mer
  • Juldekorationer i offentlig miljö
  • Läs mer

Helgbutiken
 • Tel 08-502 35 510
 • Mån - Fre 09:00-12:00, 13:00-17:00
 • info@helgbutiken.se